Projekt čaglinske osnovne škole: ,,Bogatstvo je u različitosti“

Učiteljica razredne nastave OŠ Stjepana Radića iz Čaglin Ivana Mlakar osmislila je projekt kojim je htjela pokazati kako se i male sredine mogu pohvaliti s jako puno zanimljivosti, a ove godine naglasak je stavljen na multikulturalnost.

Zahvaljujući već tradicionalno odličnoj suradnji s Eko centrom Latinovac i voditeljicom Danijelom Beretin, škola je u mjesecu studenom ugostila volontere iz sedam europskih zemalja koji su na satovima razrednika učenike podučavali plesu, pjesmama, tradicionalnim jelima i običajima svojih zemalja.

– Osim toga, u III. razredu su i dvije djevojčice čije su mame iz dalekih i velikih država zbog udaje doselile u općinu Čaglin i ovdje stvorile svoje domove. Naime, gospođa Ana Delić je iz Rusije, a naša kolegica, učiteljica engleskog jezika Akiko Nishimoto Damjanović iz Japana i spremno su se odazvale biti dijelom ovog Projekta. Njihove kćerke Viktorija i Dana su na ruskom i japanskom jeziku krasnoslovile pjesme – istaknula nam je pedagoginja škole Ljiljana Đurđević, prof. Uz pomoć kolegica iz razredne nastave, ostalih učitelja i djelatnika škole, došlo je i vrijeme za završni dio Projekta, a svečanosti u školsko-sportskoj dvorani nazočio je i načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač uz volontere iz Poljske, Rumunjske, Litve, Latvije, Portugala, Španjolske i Turske pokazali su dio svoje bogate povijesti, kulture i običaja. Vrijedan partner u Projektu je bila i Matica umirovljenika, ogranak Čaglin, koje vodi agilna predsjednica gospođa Mara Šimić, a uz bogato uređen stol s tradicionalnim jelima našeg kraja, otpjevali su i dvije pjesme dok su slavonski štih svečanosti dala prava slavonska kola i lutke odjevene u narodnu nošnju koje su nesebično posudili Amalija i Zvonko Fridrih, nekadašnji djelatnici škole.

– Posebnu čast iskazali su iz Veleposlanstva Japana te nam je u goste došao njihov kulturni ataše gospodin Nakajima sa svojim suradnicima koji su održali prezentaciju o prošlosti i sadašnjosti Japana. Uz ples i pjesmu svake od država, koje su bile dio ovog Projekta, nekoliko pjesama su nam odsvirali na harmonici učenik IV. razreda Dario Pamer te članovi Tamburaškog orkestra, bivši učenici naše škole, koje vodi gospodin Robert Vojvodić. Učenici, roditelji, djelatnici škole i ostali nazočni su velikim pljeskom zahvalili svima koji su uložili puno truda i vremena i pokazali kako oko nas ima prekrasnih primjera koja opravdavaju naziv i provođenje ovog Projekta ,,Bogatstvo je u različitosti“! Dodajmo kako će iz ovog proisteći lijepi dokumentarni film koji pripremaju učenici, članovi medijske skupine – dodala je Đurđević.

 

Izvor: pozega.eu

You may also like...